Artırılmış gerçekliğin tarihsel gelişim süreci

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) ilk olarak 1960 yılında Harvard Üniversitesin ’den Ivan Sutherland, Şekil 1’ de “gerçeklik- sanallık düzlemi” olarak adlandırılan gösterimi ortaya koymuştur.

Şekil 1

Daha sonra Sutherland 1968 yılında öğrencisi Bob Sproull ile birlikte “Sword of Damocles” “Demokles’in Kılıcı” adını verdikleri arttırılmış gerçeklik cihazını icat etmişlerdir Şekil 2. Demokles’in Kılıcı tavandan sarkan başa geçirilen sabit bir başlık vasıtasıyla bilgisayar grafiklerini artırılmış gerçeklik deneyimi ile görüntülenebiliyordu.

Şekil 2

Arttırılmış gerçeklikle ilgili Kshino ve Milgram yaptıkları kapsamalı bir araştırmada, Şekil 3’ de gerçeklik ve sanallık adını verdikleri sürecin ortasına arttırılmış gerçekliği tanımayarak, arttırılmış gerçekliğin uygulamada ortamlarında oluşum sürecini ortaya koymuşlardır.

Şekil 3

Teknolojinin birçok alanında olduğu gibi eğitim ve askeri alandaki ihtiyaçlar artırılmış gerçeklik teknolojinin gelişiminde önemli katkısı olmuştur. 1993 yılında ABD ordusu için Loral WDL savunma şirketi, ilk arttırılmış gerçeklik donanımlı cihazların kullanıldığı insanlı simülasyonların yer aldığı bir sunum gerçekleştirmiştir. 1998 yılında 3D arttırılmış gerçeklik teknolojisi, Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından geliştirilmiştir. 1992 senesinde IBM ve Bellsouth firması ilk akıllı telefonu geliştirmesi, 1999 yılında GPS destekli mobil telefonların piyasa çıkması, kablosuz ağ ve kameraların cep telefona entegre edilmesiyle birlikte mobil cihazlar üzerinde arttırılmış gerçeklik uygulamalarının gelişimi ve kullanımı hız kazanmıştır. 2012’de Google, Glass ismini verdiği gözlüğü tanıtmış (Şekil 5), 2015 yılında Microsoft firması da Hololens adını verdiği gözlüğü piyasaya sürmüş, 2019 yılında cihazın yeni versiyonu hololens 2 (Şekil 6) tanıtmıştır.

Şekil 4 – 5

Kaynak:

  • Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
  • colocationamerica.com
  • Kalkınmada Anahtar Verimlilik Dergisi
  • researchgate.net

 

 

READ  Sanal ve arttırılmış gerçeklik arasındaki farklar

Yorum yapın