BLOK ZİNCİRİ (Blockchain) TEKNOLOJİSİ NEDİR?
Blockchain internette bulunan bir ağ üzerinden toplanan bilgilerin veya verilerin kamuya açık bir defteri olarak nitelendirilebilir. Blockchain’in çığır açan potansiyel ise kendisine verilen bu verilerin veya bilgilerin kaydedilişine dair kullandığı teknolojidir. Blockchain’in temelinde, adında anlaşıldığı üzere zincirleme reaksiyona bağlı bir çalışma sistemi de bulunmaktadır.
Türkçe karşılığı “Blok zinciri” olarak belirtilen bu teknoloji, şifreli olan bir veriyi zincir halkaları gibi birbirine bağlayarak, onun değiştirilemez bloklar hâlinde nesnel ve dinamik bir düzende statik olarak iç erişimde birleşmesine dayanır. Blok zinciri bir şirket olmadığı gibi, bir şirkete ya da merkeze de bağlı değildir. Bir uygulama ya da basit bir mantık ile yazılmış sıradan bir programlama ürünü olarak da görülemez. Aksine internetteki verileri belgelemek için kullanılan, tamamen yeni bir bilime ve matematiğe dayanan bir oluşumdur.
Teknolojik sosyal ağlar, haber sistemleri veya haberleşme araçları, oyunlar, alışveriş merkezleri ya da e-ticaret siteleri, depolama platformları, bulut ve veri tabanı sistemleri, oylama sistemleri, tahmin programları, çevrim içi mağazalar ve daha pek çok alan için blok zinciri uygulamaları geliştirilebilir ve kullanılabilir. Bu uygulamalar, bir ağ oluşturmak için “node” adi verdiğimiz makinelere ihtiyaç duyar. Bu anlamda, internete benzer ve bu yüzden bazı profesyonel girişimciler bu teknoloji “internet 4.0″ veya “Web 4.0” olarak adlandırmışlardır
BLOK ZİNCİRİ TEKNOLOJİSİNİN ÇIKIŞI
Kaynakça
Blokzinciri Teknolojisi Ve Kripto Paraların Hayantımızdaki Yeni Yeri
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
techradar.com
kriptoparahaber.com
Blockchaın Teknolojısı. Seta
pwc.com.tr