Windows 11 Yeni Özellik: Recall ile Geçmişinizi Yeniden Keşfedin

Windows Recall nedir?

Windows Recall, Windows 11 işletim sistemiyle gelen yeni bir özelliktir. Bu özellik, yapay zeka kullanarak bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi kaydeder ve bu bilgiyi aranabilir hale getirir. Geçmişte yaptığınız herhangi bir şeyi, bir mesajdan bir dosyaya, bir web sitesine ve neredeyse her şeye kadar aranabilirsiniz. Windows Recall’ın büyülü yanı, anahtar kelimeler veya ifadeler kullanarak ve doğal dil kullanarak arama yapabilmenizdir.

Nasıl Çalışır?

Windows Recall özetle aşağıdaki gibi çalışır;

1. Snapshots Alma

Windows Recall özelliği, ekran üzerindeki her etkinliğin anlık görüntülerini alır. Ekran üzerinde içerik olduğunda, önceki yakalama anından itibaren her beş saniyede bir anlık görüntü alır. Özellik ses kaydı yapmaz veya sürekli video kaydetmez. Anlık görüntüler daha sonra yerel olarak depolanır ve yapay zeka ile analiz edilir. Bu analiz, görüntülerdeki içeriği (resimler ve metin dahil) anlamak için gerçekleştirilir.

2. Dil Desteği

Şu anda Recall, İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca ve İspanyolca gibi belirli diller için optimize edilmiştir. Bu, tam Recall yeteneklerini elde ettiğiniz anlamına gelir. Microsoft gelecekte bu dil desteğini genişletmeyi planlamaktadır. Şu anda Recall, PC’nizin zaman çizelgesinden metin tabanlı aramalarla 160’tan fazla dilde anlık görüntüleri alabilir.

3. Arama ve Etkileşim

“Recall” uygulamasını açtığınızda ve arama kutusunu (veya zaman çizelgesi deneyimini) kullandığınızda, özellik arama niyetini anlar ve en ilgili sonuçları döndürür. Bir anlık görüntü seçtiğinizde, “ekran ışını”nı etkinleştireceksiniz. Bu, ekran görüntüsünün üzerinde çalışan ve farklı öğelerle etkileşim kurmanıza olanak tanıyan bir özelliktir.

Ek Bilgiler ve Kaynaklar

Recall, bilgisayarınızın yerel olarak çalışan bir yapay zeka modeli ile çalışır (bu aynı zamanda “Edge Hesaplama” olarak da adlandırılır), bu nedenle anlık görüntüler bilgisayar içinde işlenir ve bulut üzerine yüklenmez. Bu da her şeyin bilgisayarınızda gizli kalmasını sağlar.

Eğer “Recall” düğmesini Görev Çubuğu’nda veya ayarlar sayfasında görmüyorsanız, bilgisayarınız en son Windows 11 sürümünü çalıştırmıyor demektir. Bu durumda, Snapdragon X Serisi işlemcilere sahip cihazlarda Microsoft “Recall” özelliğini varsayılan olarak gönderir. Ancak diğer desteklenen işlemcilere sahip uyumlu bilgisayarların, AI zaman çizelgesi özelliğini çalıştırmak için 24H2 sürümünü kullanmaları gerekmektedir.

Kaynaklar:

  1. How to enable Recall (AI timeline) on Windows 11 – Pureinfotech.
  2. How does Windows Recall work in Windows 11? We explain. – Windows Central.
  3. New Recall AI on Windows 11 Will Record Every Move You Make … – Techworm.

Yorum yapın